Wednesday, 12 October 2011

En god bok.

Jeg har merket meg at en rekke bloggere har årlige mål for hvor mange bøker de skal lese, vanligvis en bok i uken, eller 52 bøker i året. (Nå regner de også lydbøker, og det er jo litt "juks" siden man da kan høre på mens man gjør andre ting. Selv liker jeg ikke lydbøker, det gir meg ikke samme opplevelse.) Jeg kunne nok fint hatt slike mål før jeg fikk barn, for selv om leselysten er like stor som før er tiden noe mer begrenset. På kveldstid, etter at barna er i seng, foretrekker jeg å holde på med andre ting, så lesing begrenser seg til det jeg kan presse inn etter at jeg har lagt meg og før jeg sovner. Her om dagen talte jeg samme hvor mange bøker jeg har lest så langt i år og jeg synes ikke det var så verst tatt i betraktning at jeg er en travel tobarnsmor. Jeg leser riktignok fort og jeg har mang en gang fått bare halvparten så mye søvn som jeg trenger fordi jeg bare ikke klarer å legge fra meg boken min og sove, men derimot er det også andre kvelder jeg er så trøtt at jeg ikke får lest en linje en gang så det jevner seg jo ut.

Jeg har jo også tidligere nevnt at vi etterhvert begynner å få et plassproblem i forhold til bøker. I stua har vi en lang hylle som går oppunder taket på tre av stuen fire vegger. I tillegg har vi vanlige bokhyller i stua og også på soverommet vårt og i kjellerstua, men det er ikke nok. Planen er foreløpig å dekke hele den ene veggen på soverommet med bokhyller, så får vi se hvor langt det rekker. :-)
Men uansett, her er årets bøker. Jeg foretrekker å lese bøker på originalspråket og skyr norske oversettelser som pesten.
1. Adam Nevill - Apartment 16 (En god grøsser som jeg ikke klarte å lese de to nettene mannen min var borte.)
2. Michael McIntyre - Life and laughing (Jeg elsker denne standupkomikeren, så jeg måtte bare kjøpe boken hans og lo meg gjennom hele. Herlig og rasende morsom.)
3. Herman Koch - Middagen (Hele boken foregår mens to par spiser middag på en restaurant og noen av dem bærer på en rystende hemmelighet. En fornøyelig bok som jeg hadde vanskelig for å legge fra meg.)
4. Kristian Ottosen - Liv og død (Dette er jo i grunnen en trist bok, siden den handler om de mange nordmenn som ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under andre verdenskrig. Rystende og interessant på samme tid.)
5. Harlan Coben - Miracle Cure (Jeg leser alt av Harlan Coben. Alle hans bøker griper meg fra første setning og jeg elsker hvordan de ender med et siste sprell med halen. Veldig bra.)
6. Harlan Coben - Caught (Spennende, underholdende, griper deg med en gang.)
7. Bill Bryson - At home (Jeg elsker alt av Bill Bryson og har lest og ledd meg gjennom alle hans reiseskildringer. Denne handler om historien til ulike rom og gjenstander man finner i hjemmet og er både morsom og interessant. Veldig underholdende.)
8. Tana French - In the Woods (Denne hadde jeg store problemer med å legge fra meg, og det ble en del sene netter. Uhyre spennende.)
9. Emma Donoghue - Room (En spesiell bok, og jeg har aldri lest noe lignende. Den handler om en liten gutt og moren hans som blir holdt fanget i et rom. Den gjør jo at man tenker litt ekstra over lignende virkelige hendelser, som f.eks. Fritzl. Boken er skrevet som om gutten forteller historien.)
10. S. J. Bolton - Awakening (Nok en av mine favorittforfattere når det gjelder thrillere. Ikke for de med slangeskrekk.)
11. Paul Auster - Invisible (Det tok meg litt tid å like Paul Auster, og det er ikke alle hans bøker jeg har likt, men dette er en av mine favoritter. Det er vanskelig å si noe uten å avsløre for mye av innholdet. Spennende bok som man ikke klarer å la være å tenke over når man er ferdig.)
12. Harlan Coben - No second chance (Spennende og vanskelig å legge fra seg.)
13. Cressida Cowell - How to train your dragon (Dette er jo egentlig en barnebok, og en del av en hel serie om vikingen Hiccup Horrendous Haddock den tredje. Jeg tror jeg hørte om dem i en film og ble litt nysgjerrig på hva det var så jeg kjøpte den første boken og det er fornøyelig lesing. Tror jeg må kjøpe serien på norsk til Thomas når han blir litt eldre.)
14. S. J. Bolton - Sacrifice (Utrolig spennende thriller som begynner med oppdagelsen av et begravet lik av en kvinne som nylig har født barn og hvor hjertet er skåret ut og runer risset inn i huden. Denne leste jeg på bare et par dager for jeg klarte ikke å legge den fra meg.)
15. Sue Townsend - Adrian Mole The prostrate years (Jeg har fulgt Adrian Mole gjennom hans dagbøker siden jeg var ganske liten. Allerede da moret jeg meg over denne patetiske lille gutten som nå har kommet i 40-årene. Dette er herlige, morsomme og underholdende bøker.)
16. Tarquin Hall - The case of the man who died laughing (Jeg begynte å like denne forfatteren da jeg leste boken Salaam Brick Lane, som jeg kan anbefale på det varmeste. Dette er andre bok om den indiske privatdetektiven Vish Puri. Veldig underholdende og innimellom med en lun humor.)
17. Harlan Coben - Play dead (Spennende. Jeg leser jo alt av ham.)
18. S. J. Bolton - Blood harvest (Spennende thriller med overraskende slutt.)
19. Alexander McCall Smith - The world according to Bertie (Dette er samme forfatter som har skrevet bøkene om The Nr 1 Ladies' detective agency. Jeg fikk aldri interesse for den serien, men har imidlertid falt for serien om 44 Scotland Street. Jeg koser meg med å lese om de forskjellige menneskene som bor i bygningen.)
20. Sarah Rayne - Tower of silence (Etter å ha lest siste bok av S. J. Bolton trengte jeg noen nye thrillerforfattere. Jeg kjøpte tilfeldigvis denne og ble helt fanget. Veldig spennende.)
21. Sarah Rayne - Death chamber (Nok en spennende thriller.)
22. Arnaldur Indridasson - Irrganger (Jeg har lest alle hans bøker og liker dem veldig godt. Det er skikkelig god islandsk krim hvor politietterforskeren Erlendur er gjenganger. Anbefaler dessuten filmen basert på boken Myren.)

No comments:

Post a Comment