Monday, 25 October 2010

Julebok.

2007 var første året vi feiret jul hos oss selv i eget hus framfor å reise til familie. Det var både koselig og behagelig å ta i mot julebesøk i stedet for å være den som pakker og reiser til andre. I år blir fjerde året vi feirer jul her. :-)
Fra første år laget jeg en julebok. Det har vært både koselig og praktisk.
Det jeg har med i juleboken:
1. Hvem vi får julekort fra og hvem vi gir til. Jeg tar også vare på et eksemplar av julekortet fra oss.
2. Hvilke julegaver vi har fått og gitt. Det er fint å huske på senere, og også praktisk i forhold til å sende f.eks. takkekort til de man fikk gaver av, men ikke feiret sammen med.
3. Hva slags kaker og konfekt jeg skal bake. Enkelte sorter er fast hvert år, men noen ganger får jeg lyst til å prøve noe nytt og da ser man lett om det falt i smak og er noe som skal gjentas eller om det ble med den ene gangen. Og så krysser jeg enkelt av på lista for hver sort som skal bakes. Jeg bruker også listen til å regne ut hvor mange kilo smør, mel, sukker osv jeg trenger.
4. Oppskrifter. Selv om jeg har oppskriftene mine andre steder også er juleboken et fint sted å samle sammen favorittene. Julekaker og julemiddager går jo vanligvis igjen år etter år.
5. Tips til neste år. Noen år gjør man seg erfaringer som det er greit å skrive ned og huske på til neste år. F.eks. feilberegner jeg alltid hvor mye melk man trenger til julen. Ikke bare drikker folk melk til frokost og kvelds, det går utrolig mye melk når man skal lage risengrynsgrøt og riskrem til ørten personer. Jeg skriver også ned tips til nye ting jeg vil prøve eller annet vi har savnet eller som vi ofte glemmer og så må springe ut etter i siste liten (servietter er en gjenganger).
6. Handleliste. De aller fleste spiser gjerne det samme julen gjennom. Dermed blir også handlelisten noenlunde lik hvert år. Jeg synes det er greit å ha handlelisten klar i juleboken og bare kopierer den. Det er veldig praktisk fordi det er alltid et eller annet man glemmer (og aldri det samme hvert år).

7. Ingredienser til koldtbord. Vi lager et koldtbord som følger oss som frokost og kveldsmat hele julen. Det er jo mye av det samme som går igjen hvert år, men det er greit å skrive ned hva man har på, hva man vil prøve som er nytt og hva som er mest populært (og som man trenger mer av). Det er greit å slippe å gå tomme for noe.
8. Besøk og annet. Jeg liker å skrive ned hva vi har gjort de ulike dagene, det er koselig å se tilbake på. Og jeg skriver også opp hvem vi feiret jul med, hvem vi ellers hadde besøk av og hvordan juleværet var.
Kanskje gav dette inspirasjon til å starte en egen julebok? Jeg synes det er så koselig å finne den fram hvert år, skrive i den og dekorere sidene og lese om hva vi har gjort, bakt og spist tidligere år. Den boken skal følge meg i mange år, og det kommer til å bli spesielt å lese tilbake på likhetene og ulikhetene mellom julefeiringen da og for 10, 20, 30 år siden.

2 comments:

  1. Så smart! Får sette "lage julebok" på to do-listen ;)

    ReplyDelete
  2. Så utrolig god ide. Vi skal feire jul hjemme for første gang i år, så denne ideen skal jeg absolutt ta med meg. Tusen takk!

    Ha en flott kveld
    klem

    ReplyDelete