Saturday, 4 September 2010

Bestemorruter.

En hjemmelaget dukkeseng fortjener et hjemmelaget teppe. Siden jeg liker å hekle (og dessuten synes at å strikke tepper er noe av det mest kjedelige og langtekkelige som finnes) valgte jeg å lage et teppe av bestemorruter. Man må lage mange ruter for at det skal bli et teppe, så det tar sin tid det også, men det føles mer variert.


Bestemorruter er veldig enkle å lage.
Runde 1: Hekle 5 luftmasker (lm) og ta sammen til en ring med en kjedemaske (km). Hekle 2 lm og så to staver (st) (gjennom hullet i ringen). Fortsett deretter med 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st og 1 lm. Ta sammen til en ring med en kjedemaske.
Runde 2: Begynn med 1 fastmaske (fm) i et av hullene og hekle deretter 3 lm. Fortsett med 2 st, 1 lm og 3 st, alt i samme hull. Dette er nå et hjørne. Hekle 1 lm og gå over på neste hull med 3 st, 1 lm og 3 st. Fortsett slik til du har laget fire hjørner. Avslutt med 1 lm og ta sammen til en ring med en fm.
Runde 3: Lag første hjørne slik du gjorde i runde 2, men hekle nå 2 lm i stedet for 1 i midten av hvert hjørne (altså et hjørne blir da 3 st, 2 lm, 3 st). Alle hjørner videre lages nå med 2 lm i midten, det gir et penere hjørne og mer plass til å hekle neste hjørne. For å rekke bort til den andre siden må du så hekle 1 lm og deretter 3 st i hullet i midten. Hekle så 1 lm og lag et nytt hjørne i andre enden. Fortsett slik hele veien rundt med fire hjørner og tre staver i hvert av hullene mellom hjørnene.

Fortsett med så mange runder du vil, til du har den størrelsen du ønsker på rutene. Bytt gjerne garnfarge for hver runde. For penest resultat er det best å hekle inn trådendene underveis heller enn å bruke stoppenål på slutten.

For å feste rutene sammen legger du to og to ruter med forsiden mot hverandre. Hekle fastmasker gjennom begge hullene hele veien rundt, du må hekle kjedemasker mellom fastmaskene for at ikke teppet skal bli for stramt. Damp gjerne teppet hvis det er litt krøllete.

Håper det var en grei forklaring. Er du ikke så vel bevandret i hekleverden vil jeg gjerne tipse om Drops Hekleskole, veldig lett forståelige beskrivelser (med bilder) av de vanligste maskene. Her finner du så godt som alt du trenger å vite for å kunne hekle både bestemorruter og de fleste amigurumiene jeg har heklet.
Til sist et bilde av amigurumidukken som tester ut seng og bestemorteppe. Hun virker veldig fornøyd. :-)

No comments:

Post a Comment